Kostarika TOBOBA

od Coffeein

Napsat první hodnocení
Momentálně vyprodáno

Typ balení:

 
Pražírna
Coffeein
Země původu
Kostarika výběrová káva Kostarika
Region
Brunca
Odrůda
Red Catuai
Použití
Omni (vhodná na filtr i espresso)
Způsob zpracování
Anaerobní
Chuťový profil
Červené hrozno, Kakao, Tropické ovoce
Stupeň pražení
Střední
Metoda přípravy
Aeropress, Chemex, Chytráček, French Press, Hario V60, Moka konvička, Vacuum Pot, Espresso

Výběrová káva Kostarika TOBOBA ze slovenské pražírny Coffeein je charakteristická tóny kakaa, tropického ovoce a červených hroznů.

Senel Campos zasadil svých prvních 1000 kávovníků již jako 12 letý chlapec v roke 1968. Na pozemku, který dosud patřil jeho rodičům vybudoval kávovníkovou farmu, na které žije se svou manželkou a dětmi dodnes a věnuje se kávovému farmářství po celý život. Do roku 2014 fungovali jen jako sběrači, kdy svou úrodu prodávali za malý zisk okolním zpracovatelským stanicím. Potom, co se jejich rodina dostala do finančních potíží však pochopil, že musí něco změnit. Rozhodl se proto změnit celkový přístup k farmaření tím, že posune kvalitu své kávy na vyšší úroveň a dostane tak za svou práci i vyšší odměnu. Na farmě tedy vybudovali vlastní zpracovatelskou stanici, kávovníkové třešně začali sbírat výhradně ručně a po sběru procházeli vícero tříděním kvality. Od toho momentu se jejich kávy pohybují na škále hodnocení SCA jako 86+ bodové.

Don Senel se rozhodl experimentovat i se zpracováním kávy. Zralé třešně se ihned po sběru uloží do speciální centrifugy, kde se od třešní oddělí nečistoty a drobné kamínky. Následně třešně putují do kádí s vodou, kde všechny defektní třešně vyplavou na hladinu a zůstanou pouze ty perfektní. Ty se následně přesunou k sušení na 72 hodin. Po prvotním sušení se opět uloží do kadí s vodou, kde se uzavřou a začne tak proces anaerobní fermentace. Ten probíhá několik dní při kontrolované teplotě, dokud voda nedosáhne požadované pH. Potom se třešně přesunou k sušení do skleníků, kde je vysoká vlhkost. Po 4 dnech sušení se třešně vrátí do kádí s vodou na další proces anaerobního kvašení. Po druhé fermentaci se třešně opět dají sušit do skleníků až na 40 dní. Na tento extrémně komplikovaný proces musí Don Senel dohlížet každý den.

  • Producent: Don Senel Campos
  • Farma: La Toboba
  • Sklizeň: Březen 2021
  • Nadmořská výška: 1.600 - 1.800 m.n.m.

Hodnocení

Zatím žádné hodnocení

🤩 Označte hvězdičkami, jak Vám káva chutnala, a pomůžete tak dalším s výběrem.

Diskuze

Zatím žádné otázky

Zeptejte se nás, co Vás na produktu zajímá, a my Vám rádi okamžitě odpovíme.



Co o Kofiu říkají kávomilové

Hezká a někdy i méně hezká slůvka

99% kávomilů doporučuje Kofio
5895 recenzí
Neměli mou požadovaný ruční mlýnek skladem, ale postavili se k tomu skvěle a vyřešili to tak, že jsem na tom ještě lépe, než bych ...
Barbora
Líšnice
Naprosto bleskové doručení do druhého dne. Už několikátý nákup, vždy spokojenost.
Kristýna
Statenice
Celkově velká spokojenost, jsem velkým fanouškem českých pražíren a domácí přípravy kávy, zde mám na jednom místě velký výběr káv ...
Anna
Praha
Ochota, laskavost a vstřícnost. Než by nechali kávu "zestárnout na polici", raději včas sníží cenu. Vynikající komunikace s e-shop...
Pavel
Kopřivnice
Mile mě překvapilo jak byl balíček krásně zabalen a blesková rychlost doručení. Kvalita byla, samozřejmě, perfektní!
Alena
Plzeň
Neuvěřitelně rychlé vyřízení. Než jsem se nadála, dárek byl doma. Velice milý, ale přesto profesionální přístup. Děkuji...
Marcela
Praha
Velmi rychle vyřízeno a dodáno i s menším dárkem, takže jsem byla mile překvapena, a teď čekám, co na to řekne ten, pro koho je to...
Simona
Únanov
Doprava do jednoho dne. Reklamace do jednoho dne. Milá obsluha. Příznivé ceny. Vstřícnost. Rychlost odezvy na podpoře.
Lukas
Pardubice