Výběrová káva Kostarika Santa Lucia z liberecké pražírny Nordbeans s charakteristikou karamelu, meruněk a oříšků.
Naši první kávu z Kostariky jsme představili zkraje roku 2016. Právě tehdy nás oslovila práce zpracovatelského závodu Helsar de Zacero, jednoho z předních aktérů tzv. „micromill revolution“ v Kostarice. Jsme moc rádi, že se ke kávě od rodiny Perez po dvou letech můžeme vrátit. Tentokrát jsme vybrali lot z farmy Santa Lucía – jedné ze dvou, které patří přímo majitelům zpracovatelského závodu. Na farmě pracuje 15 sezónních a 10 stálých zaměstnanců, vydělají si asi dvouapůlnásobek minimální mzdy – právě slušné živobytí sběračů je jednou z nezbytných podmínek pro produkci výběrové kávy. Samotný zpracovatelský závod ročně vyprodukuje asi 5000 pytlů kávy, z farmy Santa Lucía je jich zhruba 220. My jsme několik z nich vybrali hlavně pro komplexní kombinaci sladkých chutí, které krásně přecházejí od ovocných až po karamelové tóny. Kávu pražíme především na filtr.
- Charakteristika: KARAMEL – MERUŇKY – OŘECHY
- Druh: Arabika (caturra, catuaí)
- Proces: Yellow Honey
- Původ: farma Santa Lucía, m.n.m. 1700 m n.m., region LIano Bonito, West Valley, producent Helsar de Zacero
- Partner: Collaborative CS
- Použití: filtrovaná káva
- Recept: IN 18,5 OUT 240 89°C ČAS 2:50 TDS 1,18