Výběrová káva Kostarika SAN FRANCISCO ze slovenské pražírny Mlsnacava je charakteristická tóny třešní, hrozna, kokosu, nugátu a zeleného jablka.
San Francisco je název oblasti centrální Cordillery ale také jméno farmy Edgara Fallase Solise a jeho rodiny. Při pěstování využívají řadu technik z biodynamiky a aktivně se vzdělávají ve studiu klimatických změn. Kávové plantáže jsou na 12 hektarech střídavě osázeny i banánovníky, citrusy a avokády, což zvyšuje tolik potřebnou komplexnost a diverzitu místního životního prostředí. Edgar je producent již druhé generace. 55 letá farma je osázená původními odrůdami, jako je Caturra a nyní je nově vysázená odrůda Catuai a Catimore. Dostávají sazenice z národního výzkumného centra Icafe. Na vrcholu sezóny na sklizni pracuje 15 lidí s rodinou. Edgar a jeho rodina jsou členy Asoproaaa Coop. Komplexní káva zpracovaná promytou metodou s výraznou chutí třešní a karamelu podtrženou tóny piniových oříšků a vanilkových sušenek s plným tělem.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Nakonec se zrnka nechala odležet v sudech na několik dní, čímž si získala výborné aroma, které ovšem nepřebíjí chuť výsledné kávy. Tato zrnka jsou vyvážená, sváteční a navodí perfektní vánoční atmosféru.
- Nadmořská výška: 1.750 m. n. m.