Nemáte svůj den, týden, měsíc, nebo dokonce rok? Měli bychom řešení a bude vás stát jen kapku...tedy cenu balíčku kávy od britských Dark Arts Coffee. Jde o zrnka z kostarické farmy Los Manzanos vhodná jak na filtr, tak espresso - v obou případech vás čeká po čertech dobrá káva* s plným, marmeládově sladkým tělem, které tvoří spojení chutí medu, melounu a čokolády, projasněným jemnou adicitou ostružin. Zapomeňte na svoje strasti při vychutnávání tohoto kafíčka!
Mario Jiménez Gamboa se před 40 lety rozhodl vyměnit chov hospodářských zvířat a pěstování agáve (rostlina, ze které se vyrábí lano) za pěstování kávy. Dnes, po čtyřech desetiletích, jeho rodina stále produkuje kávu na farmě Los Manzanos. Na této dvouhektarové farmě se kávovníky pěstují v nadmořské výšce 1600 m. v řadách vzdálených 2 metry od sebe, přičemž stromy v každé řadě jsou od sebe 1 metr. Rostliny jsou pečlivě ošetřovány selektivním prořezáváním a organickými hnojivy, aby se maximalizovala úroda. Rodina Jiménez Chacón pěstuje i jiné plodiny, jako jsou avokáda, banány, yucca, sladké mandarinky, citrony a zelenina, avšak tyto plodiny jsou převážně pro vlastní spotřebu.
Medové (honey) zpracování je klíčem k jedinečnému chuťovému profilu této kávy. Po sklizni jsou kávové třešně částečně oloupány, přičemž se část dužiny nechává na zrnech, která pak procházejí fermentací. Metoda black honey nám říká, že se odstranilo jen malinké množství dužiny. Tento proces umožňuje, aby se přírodní cukry z dužiny vsákly do kávových zrn, což kávě dodává její charakteristickou sladkost a plnost. Po fermentaci jsou zrna sušena na slunci, což zajišťuje rovnoměrné sušení a zachování všech chuťových a aromatických vlastností.
* Při zpracování této kávy nedošlo k žádným obětem, kromě části dužiny.