Výběrová káva Kostarika LAS LAJAS z polské pražírny HAYB Specialty Coffee je charakteristická tóny jahod, třešňové koly a sušených švestek.
Farma Las Lajas je zasazena do podhůří sopky Poas, která se nachází mimo město Sabanilla ve střední Kostarice. Název Las Lajas pochází ze španělské verze arabského slova označující kamenné artefakty vytvořené domorodými obyvateli, které byly nalezeny na původním místě, kde nyní farma stojí. Celkem jde o 38 hektarů půdy rozdělené na několik pozemků, na kterých se pěstují různé stínové druhy stromů a vytváří tak jedinečné mikroklima. Kromě toho různé šarže zpracovávají odlišnými metodami - některé suchou, jiné medovou nebo promytou metodou. Las Lajasova zemědělská rozmanitost umožňuje farmě vytvářet několik odlišných produktů s různými vlastnostmi v uzavřené oblasti. Farma Chacóna, Oscara, Francisky a jejich čtyř dětí, byla jednou z prvních farem produkujících organickou kávu a zůstává jednou z mála certifikovaných ekologických farem v Kostarice.
Káva byla zpracována metodou black honey. Třešně se sbírají ručně, když jsou zralé. Poté se vloží do vody, aby se odstranily “floaters” (defekty). Pak se nechají třešně 48 hodin fermentovat v sudech. Následuje odstranění kávové dužiny. Pod ní je sladká a lepkavá emulze, která se u tohoto zpracování - black honey, nechává celá. Na závěr se suší zrna v pergamenu na vyvýšených afrických postelích přibližně 2-3 týdny.
- Nadmořská výška: 1 500 m n. m.