Čauky, já jsem FUNKY! Jsem tu sice vždycky pouze na léto, ale slibuju, že si spolu i tak stihneme užít spoustu zábavy. Letos jsem přijela z Kostariky, kde mě vyprodukoval Luis Campos s cílem pořádně roztančit vaše chuťové pohárky! V aromatu se můžete těšit na tóny červených hroznů, cukrátek a nutelly, které se v chuti přelívají do sladkého vína, ostružin, bonbonů a ibišku. Za horka i za studena má FUNKY sladké smetanové tělo podpořené aciditou zralého ovoce. FUNKY se skvěle hodí na espresso i filtr, ale rozhodně jí to sluší i ve formě cold brew!
Luis nejprve vybral nejzralejší třešně ze své farmy, které v loupačce zbavil slupky a následně je na den položil na slunce, kde cukry z dužiny začaly karamelizovat. Následně tato zrnka v sladké dužině zavřel do nerezového tanku, odkud pomocí CO2 vytlačit všechen vzduch. Díky této metodě měl Luis maximální kontrolu nad procesem fermentace, a hlavně tvorbou chuťového profilu.
Kostarika je malá země s rozličnými klimatickými podmínkami, které místní kávovou produkcí ovlivňují víc, než byste si mysleli. Farmář Luis Eduardo Campos, který vášnivě experimentuje s různými způsoby kvašení a sušení kávových třešní již 36 let, vám přináší svou Kostariku. Luis vyvinul své postupy zpracování kávy pozorováním kvašení vína a snažil se je napodobit, aby dosáhl co nejkomplexnějšího chuťového profilu. K dosažení tohoto cíle potřebuje kávové třešně s vysokým obsahem cukru, a proto vybral odrůdu Catuai.
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.