Výběrová káva Kostarika CAMILO MERIZALDE GEISHA z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny zralého zeleného jablka, švestek, medu a coly.
Camilo Merizalde je původem kolumbijský farmář, který se rozhodl, že bude své zkušenosti s kultivací a zpracováním kávy sdílet se světem. A ejhle, na světě je fantastická šťavnatá dobrota. Pro vytvoření tohoto lotu spojil Camilo síly s kostarickým farmářem, ale také svým kamarádem z vysoké školy - Mauriciem Facusse, který vlastní farmu Tres Milagros v regionu Tarrazu. Jelikož patří Kostarika k technologicky nejvíce vyspělým ve střední Americe, jedná se o zemi zaslíbenou pro jakékoliv kávové experimenty. Před 10 lety zde Camilo vysadil několik pro Kostariku netradičních odrůd jako například Geishu, nebo etiopský Heirloom. Tyto odrůdy mají v jedinečném kostarickém terroiru možnost odkrýt svůj potenciál. A to se taky podařilo. Z několika vzorků jsem si nakonec vybral Geishu zpracovanou jako aerobní natural. Oproti anaerobní fermentaci se ta aerobní liší tím, že do fermentační nádrže má celou dobu přístup vzduch, což celý proces fermentace zrychlí, ale může kávu poškodit. Proto je důležitá precizní kontrola teploty v samotné fermentační nádrži, aby se fermentace „moc nerozjela“. Camilo třešně ponořil na 29 hodin do vody a při teplotě 10°C nechal je samovolně fermentovat. Výsledkem je podtržení květinového nádechu Geishy s o poznání vyšší šťavnatostí a sladkostí, což mi velmi připomíná zralé zelené jablíčko a švestky, ale v podtónu si užijete také sladkost medu a pikantnost coly. Už se vám sbíhají kávové sliny???
- Farmář: Camilo Merizalde
- Oblast: Tarrazu
- Zpracování: Naturální
- Nadmořská výška: 1650 m n. m.
- Odrůda: Geisha