Pokud chcete vyzkoušet kávu s neobvyklým aroma, tuto novinku od pražírny Fiftybeans rozhodně nevynechejte. Tato naturální káva z Kolumbie nabízí příjemné aroma zeleného jablka, sladkost karamelek a kakaa společně s lehkou a květinovou dochutí. No prostě kávička, která za to rozhodně stojí.
William Ortiz je zástupce třetí generace pěstitelů kávy. Od dětství se věnoval pěstování kávy a rozuměl celému procesu od výběru zrnek, klíčení, výsadby na plantáž až po růst do plného potenciálu. I když vyrůstal mezi kávou, chtěl odejít pryč z venkova do města, jako většina jeho vrstevníků. V jejich zemi mají totiž na venkově omezené možnosti rozvoje a to platí dvojnásob pro pěstování kávy, protože žijí v závislosti na velmi volatilních cenách. Když bylo Williamovi okolo 15 let, absolvoval první kurzy na téma produkce kávy a začal se zajímat o pěstování výběrové kávy. Zlepšování kvality chuťového profilu kávy byla vždy jeho prioritou, proto se začal věnovat různým procesům fermentace. S velkým úsilím a odhodláním jsou vidět první výsledky. Dnes pokračuje zejména v procesu standardizace těchto fermentací. Stará se už o své vlastní kávovníky, což mu dopřává dostatečnou svobodu k tomu, aby začal experimentovat s novými procesy fermentace, díky kterým začali dosahovat lepších chuťových výsledků. Od roku 2009 pak vlastní tuto konkrétní farmu La Cabaňa, která je současně i jejich domovem.
Naturální metoda je často používána v oblastech s nedostatkem vody, zejména v Africe a v suchých oblastech Latinské Ameriky, například v Brazílii. Při suchém zpracování jsou třešně rozprostřeny na betonových plochách nebo postelích a suší se na slunci nebo pomocí sušiček. Káva se pravidelně otáčí, aby se zabránilo plísním a nežádoucí fermentaci. Po dokončení sušení se mechanicky odstraní slupka v tzv. dry millu. Suché zpracování přidává kávě charakteristické chuťové prvky, které nezávisí na odrůdě ani terroiru. Správně provedené sušení přináší do šálku ovocné tóny a krémové tělo.