Parádní Kolumbie na espresso od BirdSong Coffee, vhodná pro každého kávomila, který má rád slaďoučké kafíčko. V šálku si vychutnáte sladkost cukrové vaty, jež doplní lehká kyselinka ibišku a tělo dodají tóny javorového sirupu a karamelu.
Finca Santa Maria leží v severnější části Kolumbie v regionu Santander. Za její chod se stará tým 30 žen v čele s paní Mildred Dazou. Na 80 ha spravují 6 farem a řeší vše od administrativy, přes sběr, zpracování a cuppingy. Ženy se zde podílejí na každém kroku nutném při produkci kávy a hrdě se hlásí k projektu „Manos de Mujeres“. Pro paní Mildred a její spolupracovnice je důležitá nejen genderová otázka rovnoprávnosti a soběstačnosti žen, ale také udržitelné zemědělství a biodiverzita. Zakládají si proto také na své bio certifikaci a pěstování kávy v zastínění. Okolo kávovníků roste až 15 druhů různých stromů ve třech výškových patrech. Nejvyšší stromová vrstva je ve výšce okolo 12 metrů a je nejlákavější pro místní, ale i stěhovavé ptactvo. Díky těmto podmínkám je farma certifikována také BirdFriendly.
Ženy kávu z farmy Santa Maria zpracovávají polopromytou metodou, při které se ušetří mnoho vody, protože je jí potřeba až 7x méně, než při zpracování metodou promytou. Hlavní rozdíl tkví v tom, že k fermentování zrn dochází v tenké vrstvě dužiny místo ve vodě. Ženy z farmy nejprve třešně přenesou do stanice La Pradera. Tam jsou každý večer zbaveny svrchní supky i lepkavého obalu okolo kávového zrnka. Ta však nezůstanou holá, stále na nich ulpívá takzvaná musiláž, tedy tenká dužnatá vrstva obsahující cukry. Zrnka dalších 18–25 schnou v sušárně a zajímavé je, že díky zmíněné musiláži při schnutí zároveň dochází k lehké fermentaci. Až na konci procesu se ze zrn pomocí vody odstraní i musiláž a při teplotě 38 stupňů se suší dalších 16–24 hodin, dokud neuschnou.
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n. m.