Výběrová káva Kolumbie SANTA ANA z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny višňového likéru a sušených švestek se sladkou čokoládovou dochutí.
Anserma kooperativa od které tato káva pochází je na trhu od roku 1967. Za tu dobu stihla nasbírat spoustu zkušeností ve zpopularizování kávy. Snaží se o propagaci kávy a celého zemědělského odvětví hned v několika regionech a tím zlepšovat místní ekonomickou, společenskou i technickou úroveň. Členy kooperativy je dnes už 2083 farmářů, kteří pěstují kávy skvělé kvality. Kromě kávy na farmách často roste i cukrová třtina a banány pro zlepšení profitu farmy.
Pod novým vedením Luise Miguela se celá kooperativa snaží zlepšit své technologie a procesy a pěstovat více výběrové kávy. Vybudovali sklady s kontrolovanou teplotou vzduchu a začali se více zaměřovat na mikroloty, které jim místní farmáři dodávají. Společně s tím také začali více experimentovat s naturálními zpracováními. Zpočátku bez jakéhokoli risku pro farmáře.
Luis Miguel také investoval do nových sušících boxů Nuna Coffee pro lepší regulaci teploty a vlhkosti při sušení kávových třešní. Tyto boxy byli vynalezeny a testovány přímo v Kolumbii pro konzistentnější sušení při každodenních změnách počasí v Andách. Do začátku tohoto projektu vybrali pár místních farmářů, kteří jsou známy kvalitu jejich třešní. Začali důkladněji třídit zralé třešně a odrůdy a tím tvořit unikátní mikroloty.
Náš mikrolot je z odrůdy Castillo. Po sběru byly třešně propláchnuty a poté fermentovány ve slupce po dobu 96 hodin. Po fermentaci byly celé třešně sušeny při teplotě mezi 35 – 40 stupni Celsia po dobu 100 – 120 hodin.
- Nadmořská výška: 1.800 m n.m.