Výběrová káva Kolumbie SAN JOSÉ z pražírny Chroast Coffee Roasters je charakteristická tóny květin, cukrové třtiny a sušené ovoce.
Naše káva pochází z regionu Risaralda, který se nachází ve střední části pohoří And. V celém regionu skládajícím se ze 14 samospráv a hlavním městem Pereira je pěstování kávy hlavním zdrojem příjmu obyvatel. Pro region Risaralda jsou charakteristické bylinné a ovocné tóny, střední tělo a kyselost. Fincu San José spravují Pan Gilberto a paní Fabiola, kteří zde zakoupili malý kousek půdy, který okamžitě proměnili v kávovou plantáž. Sklízí se pouze červené třešně, které se po sběru vysypou do nádrže s vodou. Poškozené třešně zůstanou plavat na povrchu a ke dnu klesnou pouze zralé plné plody. Při dalším zpracování kávy se naruší a oddělí dužina kávové třešně od kávového zrna a ty se ponechají 24 hodin ve vodě fermentovat. Voda v nádrži se několikrát vymění a kávová zrna se opakovaným promytím zbaví vrstvy slizu zvaném „mucielago“. Jako zdroj vody k promytí semen se využívá voda pramenící přímo na farmě. Kávová zrna se poté suší 2 - 3 dny na slunci. Usušené třešně se pak odvážejí v jutových žocích do mlýna k dalšímu zpracování. Farma nepoužívá žádné pesticidy ani jiné chemické přípravky k likvidaci hmyzího škůdce zvaného „broca“. Po každé sklizni se kávová plantáž opětovně prochází a posbírají se zbylé kávové třešně, které by jinak spadly na zem a přispěly by k rozmnožování škůdce.
- Producent: Finca San José
- Region: Risaralda
- Nadmořská výška: 1400 - 1700 m. n. m.
- Zpracování: promyté (washed)
- Odrůda: Tabi
- Cuppingové skóre: 88,25