Tahle výběrovka z pražírny Fathers´s Coffee Roastery potěší kávomila, který se nebojí šťavnatých ovocných káviček. Kolumbie ROJO je přesně taková. Sladká fermentovaná a zároveň živá káva s tóny kiwi, hroznového vína, pomela a s kořenitým ocáskem vermutu.
Tuto kávu vypěstoval teprve 24letý Nestor Lasso z farmy El Diviso, který sní o tom, že jeho káva se dostane do celého světa. V nadmořské výšce 1700-1850 m má rodina Lasso 80 000 kávovníků. Díky dlouholetým úsporám se této rodině podařilo vybudovat infrastrukturu pro různé druhy zpracování a zlepšování kvality vyprodukované kávy, a tím zlepšit i život rodiny. Na této kávě je to znát: je několikrát fermentovaná a chutná jako to nejzralejší kiwi s vermutem.
Red Bourbon je vysoká odrůda kávovníku, která se vyznačuje relativně nízkou produkcí a náchylností na choroby a škůdce, ale vynikající kvalitou a chutí. Bourbon byl z Jemenu přenesen do Brazílie kolem roku 1860 a odtud se rychle rozšířil na sever do dalších částí Jižní a Střední Ameriky, kde se pěstuje dodnes.
Proces zpracování této kávy je velmi zajímavý. Nejprve se káva promyje, aby nezralá zrna vyplavala na povrch. Poté po dobu 70 hodin probíhá anaerobní fermentace při teplotě 17 °C. Potom se kávové třešně nechají 28 hodin oxidovat ve 42 °C. Následně se přemístí do pytlů, kde probíhá další, tentokrát 30hodinová anaerobní fermentace. Po ní se káva namáčí po dobu 18 hodin v nádobě s vodou, do které jsou přidány zbytky kávy z předchozí sklizně. Potom se káva suší v parabolických sušičkách, až dosáhne vlhkosti 18 %, načež je přesunuta do pytlů a po 60 hodin skladovaná ve tmavém prostředí skladu. Nakonec je vrácena do parabolické sušičky a dosušena až do 11 % vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1850 m n.m.