Výběrová káva Kolumbie POPAYÁN ze španělské pražírny 80plus je charakteristická tóny mléčné čokolády, citrusů, karamelu, panely a sirupovité chutě v ústech.
Tato káva byla získána od našich přátel z Cofinet. Popayán se nachází v departementu Cauca v nadmořské výšce 1700 m n. m. Topografie regionu je ideální pro pěstování výjimečné kávy! Kávy z okolí Popayánu mají - v důsledku půdních podmínek oblasti, nadmořské výšky a promytého zpracování - obecně velmi příjemné aroma, střední kyselost a střední tělo. Tyto vlastnosti dohromady vytvářejí příjemnou, sladkou, čokoládovou chuť. Takzvaná Meseta de Popayan je chráněna pohořím And, což pomáhá vytvářet homogenní klimatické a výškové charakteristiky. Výsledkem je vyvážený profil šálku s květinovými a karamelovými tóny. Místní kávové farmy jsou obvykle menší než 5 hektarů. V regionu žije také několik domorodých skupin, které se pěstováním kávy zabývají již desítky let. Hlavní sklizeň probíhá od dubna do prosince a o něco menší střední sklizeň od prosince do ledna. Všechny kávové třešně se sbírají ručně a poté se na farmách zbavují slupek a myjí.
Promytou metodou zpracování vznikají nejen ovocné a květinové, ale hlavně čisté kávy. Čistota šálku je jedním z kritérií hodnocení kvality kávy a vysoká čistota se nyní velmi cení (pod tímto pojmem si lze představit lehké kávy, skoro čajové, s komplexním, ale jasným vyzněním chuti). Tuto metodu si ovšem může dovolit jen málo farem s dobrým umístěním v oblasti s dostatkem vody. Také je tato metoda méně šetrná k životnímu prostředí z důvodu spotřeby velkého množství vody a znehodnocení vody odpadové.
- Nadmořská výška: 1500 – 2070 m n. m.