Výběrová káva Kolumbie PABLO NIXON MUÑOZ z české pražírny Rebelbean je charakteristická tóny manga, kiwi a meruňkového jogurtu.
Ochutnejte kávu, která zvítězila na Baristovi roku 2022!
Farma je položená poměrně vysoko a vysázeno je zde necelých 3000 keřů. Zajímavým faktem je, že jsou teprve 4 roky staré, takže se jedná o jednu z prvních sklizní, ne-li první, která stojí za zmínku. Jedná se o odrůdu Pink Bourbon, která se zatím ve větší míře objevuje a pěstuje pouze v Kolumbii. Vyniká především svým bohatým aroma a komplexností. Po sběru se třešně samozřejmě protřídí od nezralých či přezrálých, cizích materiálů jako větviček apod. Třešně se jen rychle opláchnou, aby nenasákla příliš mnoho vody. Nejdřív se celé třešně uzavřou do pytlů a nechají se 30h fermentovat. Následuje odslupkování, zasucha, a zrna putují opět do uzavřených pytlů na 36h. Až poté se zrna promyjí vodou a zbaví zbytků dužiny. Sušení probíhá v několika fázích. Ty první samozřejmě probíhají přímo na farmě a zrna jsou sušena v menších vrstvách za častého obracení. Následně je přesunou ke Carlosovi do Pitalita, kde se ještě “dosušují” na afrických postelích. Před exportem je káva skladována v ideálních podmínkách ještě 2 měsíce, aby se stabilizovala.
Proč si náš Head of Coffee Denis Kramář vybral zrovna tuhle kávu pro soutěž Barista roku 2022, kde to dotáhl až na samý vrchol?
"Proč tohle kafe? Protože přesně odpovídalo chuťově tomu, co jsem hledal. Hodně ovocný, vysoká acidita, krémový tělo a hlavně čistý chuťový profil. Zároveň to bylo dobře chuťově popsatelné kafe, což je taky důležitá věc pro soutěž. Vybírali jsme ho ze vzorků od našich stálých importérů (bylo pro nás důležité využít běžné partnery a nesnažit se stáhnout nejlepší kafe od někoho, s kým běžně nepracujeme, takhle jsme to chtěli). No a ze spousty zajímavých, ale pro mě moc chuťově komplikovaných káv tahle byla jasná volba hned po ochutnání. Zároveň jsme si hned před výběrem řekli, že nechceme žádnou drahou Geishu, ale spíš nějakou jinou zajímavou odrůdu."