Výběrová káva Kolumbie LYCHEE LASSI z nizozemské pražírny DAK Coffee Roasters je charakteristická tóny liči, mučenky a citronové trávy.
Tuto velmi specifickou a speciální kávu vyrábí na Finca El Placer Sebastian Ramirez, který tak jako 4. generace pokračuje v rodinném řemeslu. Rodinná farma se nachází v tzv. kávové zóně (Calarca v regionu Quindio) a pyšní se udržitelným způsobem pěstování. Nejsou tedy používány žádné herbicidy, ani jiné chemické vylepšováky. Prioritou je zdravá a kvalitní půda, o kterou je zde skvěle postaráno a výsledkem jsou dechberoucí výsledné chuťové profily všech vyprodukovaných káv. Krom typického přístupu ovšem Sebastian tráví velké množství času v plně vybavené mikrobiologické laboratoři, která je pro celý tým El Placer klíčová při vývoji inovativních a chuťově dosud nepoznaných káv.
Barevná odrůda Pink Bourbon je poměrně vzácná, protože gen, který řídí barvu zralé třešně, je dvojitě recesivní. To znamená, že pokud jsou v blízkosti červené, oranžové nebo žluté rostliny bourbonu a vzájemně se opylují, růžová barva se ztrácí, stejně jako vlastnosti bourbonu. Při sklizni se kávové třešně pečlivě ručně vybírají podle zralosti - v tomto případě 95 % zralých a 5 % polozralých.
Po sběru jsou třešně se umístěny do nádrží, kde jsou anaerobně fermentovány 100 hodin při konstantní teplotě 18 °C. Zrna jsou zbavena dužiny a projde druhou anaerobní fermentací po dobu 72 hodin s přídavkem oxidu uhličitého. V této fázi se také přidává kyselina mléčná (získaná mléčným kvašením) a také bakteriální kultura z citronovníku z El placer. Tato kultura se získává izolací určitých bakterií, které žijí v rostlinách. V první fázi sušení probíhá v sušárně "Elda" (sušící konstrukce) po dobu přibližně 20 dnů při teplotě 40 °C a vlhkosti 25 %. Druhá fáze sušení v parabolickém sušícím polytunelu přibližně 5 dní.
- Farma: Finca El Placer
- Farmář: Sebastian Ramirez
- Nadmořská výška: 1 750 m n. m.