Výběrová káva Kolumbie LUIS ANIBAL CALDERON z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny broskve, liči, zeleného jablka, malin a lučního medu.
Kávové třešně vypěstoval a zpracoval farmář Luis Anibal Calderon na své farmě Villa Betulia v Kolumbii. Ta se nachází ve velmi známé kávové oblasti Huila. Celý mikrolot je pouze z odrůdy Geisha, která nám nabízí jedinečný chuťový zážitek. Geisha byla objevena v roce 1931 v Etiopii a následně zasazena v Panamě, odkud se postupně rozšířila do různých koutů světa. Těšit se můžete na šálek plný chutí a květinového aromatu. Na těle vyniká ovocná sladkost broskví a liči, příjemná acidita zeleného jablka a v závěru dominuje sladkost medu.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Posledním krokem je sušení na vyvýšených afrických postelích do dosažení optimální vlhkosti.
- Nadmořská výška: 1 500 - 1 600 m n. m.