Letní limitka od Dos Mundos přistála i na našem eshopu! Vydejte se s námi do daleké kolumbie a objevte ve svém šálku chutě jahodové panna cotty, kandovaného ananasu a dračího ovoce.
Los Nogales je rodinná farma, nebo spíše firma, která kombinuje tradice s inovacemi. Najdete ji v osadě El Diamante, kousek od městečka Bruselas v jižní části departamentu Huila. Založení farmy datují členové rodiny Hernandézových do doby okolo roku 1940. Farmu Los Nogales reprezentuje charismatický Oscar Hernandéz, který je třetí z generace farmářů. Je energický, vždy pozitivně smýšlející a inovativní člověk nejen pro svou rodinu, ale také pro široké okolí. Jeho táta, Ricaurte Hernandéz, byl prvním, který dokázal to, že v Bruselas můžete najít ty nejlepší kávy z celé Kolumbie. V roce 2006 vyhrál kolumbijský Cup of Excellence a jak říkají místní, Ricaurte “umístil” Bruselas a s ním i celou oblast Huila na mapu výběrové kávy.
Z kávovníků se ručně sbírají pouze zralé třešně. Výběr pokračuje ponořením třešní do nádrží s vodou a odstraněním plovoucích zrn, dále postoupí jen ty nejlepší třešně. Před samotným zpracováním jsou takto vytříděné a omyté třešně dezinfikovány ozonem, který zajistí snížení obsahu nežádoucích mikroorganismů na minimum. Každá odrůda a každý jednotlivý mikrolot mají vlastní “recepturu” zpracování. U některých se na nastartovaní procesu fermentace používá termální (teplý) šok, u jiných stačí pouhá oxidace. Obojí pomáhá nastartovat štěpení cukrů v dužině kávových třešní, což zajistí hladký průběh fermentačních procesů.Mikroloty pak putují do depulperu, mlýnu, který zbaví kávu slupek. Kávové slupky v sobě obsahují cennou cukernatou šťávu, kterou v Los Nogales vymačkají a používají ji k fermentaci. Odslupkovaná kávová zrna jsou přesunuta do fermentačních plastových sudů, kde jsou smíchána s trochou vody a se sladkou viskózovitou tekutinou. Po fermentování je dalším důležitým krokem proces sušení, při kterém se zrno konzervuje.
- Nadmořská výška: 1600 - 2000 m n.m.
- Farmář: Oscar Hernandéz