Výběrová káva Kolumbie LA VEGA z irské pražírny SOMA je charakteristická tóny grepu, vlašských ořechů, zeleného čaje a květin.
Tuto kávu vypěstovala farmářka Emilse Rubio, kolumbijská pěstitelka kávy čtvrté generace, která v roce 1994 zdědila po rodičích farmu La Vega. Přestože má manžela a 2 děti, Emilse většinu pěstování a výroby kávy dělá sama, někdy s malou pomocí jejího synovce Camila. Emilse je velkým zastáncem postupů ekologického zemědělství a používání udržitelných postupů k ochraně půdy před nadměrným zemědělstvím.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, zrna se nechají několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnů na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora.
- Producent: Emilse Rubio
- Nadmořská výška: 1.900 m.n.m.