Jedinečná chuť této výběrové kávy od Gardelli Coffees kterou v kolumbijské oblasti Huila vypěstoval Rodrigo Sánchez Valencia, se vyznačuje nádhernými ovocnými tóny. Díky specializovanému zpracování v sudech získává káva výrazný profil a odhaluje tóny podzimních vůní, jako jsou rozinky, skořice, pečená jablka a vanilka.
Farma La Loma se nachází ve Vereda Agua Negra v Pitalito, Huila. Jedná se o dvanáctihektarovou plantáž, kterou vlastní Rodrigo Sanchez Valencia s manželkou, kteří na La Loma pěstují kávu od roku 2011. Na pozemku se pěstují odrůdy Caturra, Variedad Colombia, Pink Bourbon, Pacamara, Laurina a Gesha. Součástí mlýna, který se nachází na farmě, je rozvlákňovací stroj a nádrže na suchou fermentaci.V roce 2017 Rodrigo a jeho tým z Aromas del Sur, mateřského podniku farem La Loma, El Progreso a Monteblanco, spolu se suchým mlýnem Aromas del Sur (El Puente) zřídili v La Loma degustační laboratoř, aby zjednodušili pražení vzorků, hodnocení sklizně a získávání původu. Společnost La Loma hodlá pokračovat v kompletním experimentálním programu ostatních Rodrigových statků, a rozšířit tak sortiment kávy.
Když se třešně vyberou, vyplavou, zbaví se slupek a umístí se do nádrží, kam se vloží předem připravená specializovaná zákysová kultura. Kávové třešně a zákysová kultura se následně smíchají v 200litrovém sudu, kde probíhá 200 hodin anaerobní fermentace, která zajistí, že hodnota pH bude trvale minimálně 4. Po ukončení fermentace se třešně podrobí fázi sušení, která trvá 30 až 35 dní v závislosti na intenzitě a svítivosti slunce. Poté se třešně převezou do místního vinařství, kde se z nich odebírají vzorky a ověřuje se, zda si počáteční proces zachoval požadované tóny a charakteristický profil této kávy. Káva se poté uloží do sklepa na 20 dní odpočinku, poté ji farmář se svým týmem vymlátí a uloží na 30 dní do dubových sudů, které se dříve používaly k výrobě whisky. To má usnadnit přenos aromat, která dřevo získalo během dlouhého procesu fermentace osmózou. Jedná se o jedinečný zážitek, který si mohou vychutnat jak začínající, tak zkušení milovníci kávy, kteří touží ochutnat tu nejlepší kvalitu.
- Nadmořská výška: 1650 m n.m.
- Producent: Rodrigo Sánchez Valencia