Kofio má narozeniny a my máme přání jediný - dopřát si s našimi kávomily ten nejlepší šálek!
Sedmé narozeniny Kofia jsou zároveň i sedmým výročím spolupráce s tuzemskými a zahraničními pražírnami, kávové osvěty a hlavně - péče o ty nejlepší zákazníky.
Letošní narozeniny nám pomůže oslavit jedna z nejoblíbenějších pražíren posledních měsíců. Jedná se samozřejmě o nizozemskou pražírnu DAK Coffee Roasters. Ku příležitosti narozeninových oslav si můžeme ťuknout a připít z šálku ovocné Kolumbie. V tomto limitovaném balení na vás čekají zrnka plná tónů šampaňského, melounu a džemu.
Farma Patio Bonito, která je místem původu těchto zrnek, se nachází v nadmořské výšce 1560 metrů v obci Caldono v regionu Cauca. Farma je obklopena stromy guayacan, mano de Oso, avokádem, původními stromy a ovocnými stromy - oblast, kde největší bohatství produkce představuje 6 hektarů plně shade-grown kávovníků. Před 19 lety byla farmářka Paola Yuliana Trujillo zodpovědná za kvalitu kávy ve společnosti v oblasti Nariño. Tam se také naučila kávu ochutnávat, což ji později motivovalo k tomu, aby převzala vedení společnosti a vydala se vlastní cestou ve světě kávy. Ve svých 35 letech tak již dokáže mít na své farmě různé odrůdy a dosahuje ekonomické nezávislosti.
Káva je odrůdy Castillo, která je pro Kolumbii charakteristická. Jedná se o dceru odrůdy Caturra. Tato odrůda je však mnohem odolnější vůči kávové rzi a jiným častým chorobám. Má zároveň vyšší produktivitu a výnosy.
Třešně jsou ponechány po sklizni sušení a fermentaci na betonových podlahách, či vyvýšených afrických postelích. Třešně jsou při tom neustále otáčeny a prohrabovány, zakrývány před rosou a deštěm, aby nepodléhaly plísním a hnilobám. Po třech až šesti týdnech se třešně přenesou do sil, kde odpočívají dalších 30 – 60 dní.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.