Kdo by neznal skvělé spojení šťavnaté chuti ovoce a sladké kapky medu. Komu se sbíhají sliny, zpozorněte. Kmen pro vás přichystal kávu, která v sobě nese kombinaci šťavnaté chuti blumy a červeného pomeranče se sladkou dohrou medu. Káva není nijak extravagantní a nejvíc si ji užijete v klidnějších částech dne.
Po úspěchu v loňské sklizni se ověřená káva od farmáře Huga Gualaco opět vrací. Hugo je 44letý svědomitý a šikovný farmář, který pěstuje kávu se svou manželkou a dvěma dětmi na jejich farmě La Vega ve vesnici San Adolfo. Rodina pracuje s kávou celý život a posledních 8 let se zaměřují na výběrovou kávu, vzdělávají se a navštěvují kávové laboratoře v okresních městech, kde se učí, jak správně kávu hodnotit. Snaží se vylepšit nejen své farmářské, ale také baristické, roasterské i cuppovací znalosti. Hugo je sice tichý a málo komunikativní, ale je pečlivý, soustředí se na práci a začal kávy zpracovávat jinak než všichni v okolí. Tentokrát se Hugovi povedla tato lahůdka z jeho nejoblíbenější odrůdy, Pink Bourbon, kterou se rozhodl zpracovat jako honey.
Zralé protříděné třešně nechal 12 hodin fermentovat v uzavřených pytlích. Následně zkontroloval, zda třešním dopřál dostatek fermentace a odslupkoval je. Odslupkování probíhá jako u promytých káv jen s rozdílem, že stroj na zrnku zanechá o něco více dužiny. Poté káva putovala do tradičních zakrytých sušáren, kde se pomalu sušila po dobu 20 dní. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou honey kávy sladké a zároveň si zachovávají příjemnou aciditu.
- Farma: La Vega
- Producent: Hugo Gualaco