Právě se díváte na opravdu „top-shelf“ kávu od slavné italské pražírny Gardelli, která se tentokrát nebála pustit uzdu experimentálním infuzovaným zrnkům. Tento balíček nabitý ovocem byl pečlivě zpracován anaerobní honey metodou a fermentoval s červeným bobulovým ovocem. Díky tomu v něm ucítíte intenzivní sladké ovoce jako borůvky, jahody, maliny a třešně. Zatímco na filtru vynikne více přirozená ovocnost této kávičky, na espressu ucítíte více sladkého těla plného bílé čokolády.
Tento jedinečný experimentální lot je dílem producenta Felipe Archily a jeho slavné Finca La Pradera. Farma La Pradera je 16hektarové hospodářství, z nichž 12 hektarů je věnováno produkci exkluzivní kávy. Tento lot využívá kombinaci anaerobní fermentace a honey (medové) metody zpracování. Nejprve jsou ručně vybírány zralé třešně, které poté procházejí 72hodinovou anaerobní fermentací v plastových nádržích s čerstvými červenými bobulemi. Přidáním CO2 je vytvářeno prostředí, ve kterém dochází k fermentaci bez přístupu kyslíku, což významně ovlivňuje výslednou chuť.
Castillo je odrůda pojmenovaná po výzkumníkovi Jamie Castillovi, který ji v roce 2005 pomohl nakřížit v rámci Cenicafe, kolumbijského výzkumného centra pro kávu. Castillo bylo navrženo jako vylepšená modifikace zavedené odrůdy Colombia. Je odolné vůči kávové rzi, má velkou výnosnost a díky menší velikosti a i díky tomu se rychle stalo nejvíce pěstovaným kultivarem v Kolumbii. Tato odrůda je vysoce výnosná, odolná vůči rzi kávovníku a dalším běžným nemocem, a díky své menší velikosti umožňuje větší hustotu výsadby.
- Producent: Felipe Archila
- Nadmořská výška: 1.600 m n. m.
- Sklizeň: červenec 2023