Je to tak, máme tu další Kolumbii od amsterdamských pražičů s přismahlými klobouky, neboli pražírny Friedhats. Tentokrát to není nic pro vyznavače acidity - vaše chuťové pohárky si připomenou poslední koktejl, když je svlaží slaďoučká chuť maraschino třešní s podtónem sušeného tropického ovoce a dochutí nepražených kakaových bobů, neboli kakaových nibsů.
Náš příběh začal v severo kolumbijském regionu Magdalena, na farmě Mi Delicia, kterou vlastní a vede Eliseo Blanco. Na pozemku o rozloze 7 hektarů, z nichž 5 hektarů tvoří kávovníky, je farma ukryta v náročném terénu pohoří Sierra Nevada de Santa Marta – což je nejvyšší pobřežní pohoří na světě. Ve výšce 1700 metrů nad mořem není farma sice přímo na vrcholcích, ale nachází se v ideální lokalitě pro pěstování kávy vysoké kvality. Eliseo považuje svou farmu za rodinný podnik, který nejenže uživí jeho rodinu, ale také poskytuje práci patnácti schopným pracovníkům během sklizňové sezóny. S ambicemi rozšířit svou produkci klade Eliseo důraz na udržitelnost a pěstuje kávu s respektem k přírodě a péčí o dobrou kondici svých rostlin. Praktikuje tedy metody šetrné k půdě, vodním zdrojům a lesům, což zahrnuje pečlivé hnojení půdy a ochranu vodních zdrojů a lesních zdrojů. Kvůli náročnému terénu pohoří Sierra Nevada de Santa Marta nemůže jít o lehkou práci.
Tyhle zrnka si prošly zpracováním metodou honey, tedy při odslupkování nepřišly o všechnu svou dužinu. Navíc tato metoda podporuje výslednou sladkost v šálku. A navíc se fermentovaly 28 hodin, což jim propůjčilo bohatou a komplexní chuť. Posuď sám, jestli je opravdu muy delicioso.