Tuto kávu z Kolumbie, kterou se pro vás připravila polská pražírna HAYB Speciality Coffee, si rozhodně nebudete chtít nechat ujít. Šálek této anaerobně fermentované lahůdky přináší neodolatelně šťavnaté aroma papáji, lehce acidní brusinky společně se slaďoučkým javorovým sirupem. No prostě dokonalá volba pro všechny milovníky fermentovaných káviček.
Finca El Rubi, ze které pochází tento lot, se nachází v oblasti Acevedo v Huile, kde Heiner Lazo pěstuje kávu již mnoho let. Farmu získal před 25 lety společně se svou ženou Johannou. Statek byl pojmenován podle vzácného šperku, který jeho předchozí majitel dostal jako svatební dar. Nyní je to vzácný rubín Heinera a Johanny. Dlouhá léta pěstoval El Rubi odrůdy Caturra, Colombia a Castillo, ale v posledních letech Heiner a Johanna experimentují s exotičtějšími odrůdami. Díky tomu nyní pěstují také odrůdy Papayo (pojmenované podle plodu papáji), SL 28 a 7 500 stromů odrůdy růžových bourbon, které byly poprvé vysazeny před 3,5 lety. Heiner a Johanna také experimentují se zpracováním a pracují s fermentací, řízenou teplotou a anaerobní fermentací.
Anaerobic natural je inovativní a komplexní technika, která kombinuje prvky tradičního naturální zpracování s kontrolovanou anaerobní fermentací. Tento proces výrazně ovlivňuje konečný chuťový profil kávy, často přinášející jedinečné a intenzivní chuťové tóny. Po sklizni a přetřídění se kávovníkové třešně umístí do hermeticky uzavřeného pytle a fermentačních nádob, ze kterých se odstraní kyslík. Toto vytváří anaerobní (bezvzduchové) prostředí. Třešně se nechají fermentovat v těchto uzavřených nádobách. Fermentační proces může trvat několik hodin až dní, v závislosti na požadovaném chuťovém profilu. Po ukončení fermentace se třešně následně promyjí čistou vodou a od tohoto momentu je celý postup sušení stejný jako u metody natural.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.