Výběrová káva Kolumbie EL PLACER z italské pražírny Gardelli je charakteristická tóny granátového jablka, jahod, limetky a příjemným aroma rozmarýnu, hřebíčku a ibišku.
Tuto velmi specifickou a speciální kávu vyrábí na Finca El Placer Sebastian Ramirez, který tak jako 4. generace pokračuje v rodinném řemeslu. Rodinná farma se nachází v tzv. kávové zóně (Calarca v regionu Quindio) a pyšní se udržitelným způsobem pěstování. Nejsou tedy používány žádné herbicidy ani jiné chemické vylepšováky. Prioritou je zdravá a kvalitní půda, o kterou je zde skvěle postaráno a výsledkem jsou dechberoucí výsledné chuťové profily všech vyprodukovaných káv. Krom typického přístupu ovšem Sebastian tráví velké množství času v plně vybavené mikrobiologické laboratoři, která je pro celý tým El Placer klíčová při vývoji inovativních a chuťově dosud nepoznaných káv.
Odrůda Pink bourbon je křížencem odrůd Red a Yellow Bourbon a vzhledem k obsahu určitých genů není jednoduché ji konzistentně produkovat, protože často dochází k jejímu znehodnocení. Vyšší obsah glukózy kávě dodává její sametově měkký, jemný, komplexnější profil. Metoda zpracování je v tomto případě anaerobní, což znamená, že káva je uchovávána v nádobě bez přístupu kyslíku. Přímo tato káva prošla touto fermentací po dobu 100 hodin při konstantní teplotě 18 °C a po celou dobu fermentace byl do nádrží navíc vstřikován oxid uhličitý. K ještě většímu ozvláštnění chuti Sebastian do této šarže přidal i jakousi směs získanou z kultury bakterií z citronovníku pěstovaného na farmě. Po samotné fermentaci čekají zrna ještě 2 stupně sušení. První probíhá v sušárně při teplotě kolem 40 stupňů a vlhkosti 25 % po dobu přibližně 20 dnů. Druhá fáze sušení, která trvá pět dní, probíhá v parabolickém sušícím polytunelu po dobu 5 dní.
- Nadmořská výška: 1750 m n. m.
- Producent: Sebastian Ramirez