Hledáte bezkofeinovou kávu do kávovarů Nespresso, která bude k nerozpoznání od „kofeinové“? Tak jste ji právě našli. Pražírna Fiftybeans přišla s kolumbijskou Eje Cafetero decaf, kterou si snadno připravíte ve svém kapslovém kávovaru a vychutnáte si tak ovocnou chuť malin a citrusů, doplněnou o tóny čokolády.
Tato bezkofeinová káva pochází od farmářů z regionu Quindío. Jedná se pečlivě vytříděnou odrůdu Castillo, která dosahuje prvotřídního cuppingového score. Právě díky použití těchto třešní je náš decaf k nerozeznání od běžné kávy s obsahem kofeinu. Pro jeho odstranění byl použit velice šetrný Ethyl-acetát cukrové třtiny. Pro upražení této kávy je používána pražička Loring S15 Falcon, která využívá jako hlavní zdroj šíření tepelné energie konvekci, tedy horký vzduch. Umožňuje tal velmi precizně pracovat s chuťovými nuancemi této kávy a tím zachovat vysokou šťavnatost, ale také sladkost.
Cukrová třtina, která se v Kolumbii pěstuje ve velkém, se při tomto procesu používá jako “přírodní” zdroj ethyl-acetátu, tedy látky která hraje důležitou roli při dekofeinizaci kávy. Zelená kávová zrna se při nízkém tlaku napaří tak, aby se jejich póry zvětšily a byly prostupnější. Poté se přejde k samotnému procesu vymývání kofeinu. Káva se omývá vodou, ve které se rozpustil ethyl-acetát. Tato sloučenina nahradí v molekulární struktuře kofein a ten se tak uvolní do tekutiny. Proces se několikrát opakuje až do té doby, než se podaří z kávy odstranit alespoň 97% kofeinu. Po dosažení tohoto limitu se kávová zrna opět napařují a tím se zbaví zbytků ethyl-acetátu. Teplota při napařování je okolo 70 stupňů a i kdyby v kávě zůstalo stopové množství ethyl-acetátu, tak se ho lze jednoduše zbavit během procesu pražení. Káva následně znovu usuší na požadovanou vlhkost mezi 10-12 %. Sušení často probíhá ve vakuových bubnových sušičkách.
- Nadmořská výška: 1500 m n.m.
- Kompatibilita: kávovary Nespresso