Druhá dlouho očekávaná Diegova kávička z newyorské pražírny Loveless je úplná mňamka (nečekaně)! S vůní lískových oříšků a žlutého jablka a chuť liči a karamboly stejně tak i broskev a meruňka. Kyselost je jablečná, ale zároveň sladká jako karamel. Tělo je krémové a dochuť dlouhotrvající. Tahle kávička vás donutí na chvíli "vypnout" a plně si vychutnat přítomný okamžik.
Diego Bermudez má 34 let a z toho posledních 13 let svého života věnoval pěstování kávy a získávání zkušeností a znalostí o zpracování a produkci výběrové kávy. O své farmy se stará společně se svou manželkou, dvěma dcerami a dvěma bratry. Společně se snaží porozumět procesům pěstování a zpracování a dosáhnout tak další úrovně zpracování kávy. Na farmě postavili vlastní laboratoř, aby mohli experimentovat a začít vyvíjet vlastní fermentační protokoly a postupy. Jejich společným cílem je dát nový chuťový rozměr poměrně obyčejným odrůdám a to s využitím speciálních postupů při zpracování zeleného zrna. No a díky velkým zkušenostem a odhodlání se jim to daří naprosto bezkonkurenčně.
Tato krásná káva pochází z Finca el Paraiso Diega Bermudeze v Cauca v Kolumbii. Říká se tomu „liči“, ne kvůli skutečnému společnému kvašení ovoce, ale proto, že Diegova dvojitá fermentace a zpracování tepelným šokem přináší chuťový profil podobný liči. Nejprve se třešně anaerobně fermentují po dobu 72 hodin ponořené ve vodě. Poté se kávová dužina a sliz oddělí a třešně se přivedou do poloprovozního závodu, kde se vytvoří kultura kvasinek „žlutého ovoce“. Kvasinková kultura se přidá zpět do fermentační nádrže na zrna aby umožnily vniknutí chutí a aromat z fermentačního média. Poté se promyje 12°C studenou vodou, aby se zachytily chutě a vůně. Nakonec se káva suší v odvlhčovači, aby se lépe zachovaly tyto rozmanité chutě a vůně.
- Sklizeň: 2023
- Nadmořská výška: 1.960 m n. m.
- Farma: Finca el Paraíso
- Farmář: Diego Bermudez