Pokud patříte mezi ty jedince, kteří si rádi vychutnají kávu i v pozdních večerních hodinách, tak tato vyvážená a všestranná bezkofeinovka z kávo-kovárny Beansmith's je tu právě pro vás. Pražírna tentokrát sáhla po promytém lotu z této kolumbijské farmy a na chuti je to opravdu znát. Šálek je plný šťavnatých meruněk, sladkého třtinového cukru a lehkého černého čaje s citrónem. Celkově, velmi příjemná kávy, kde by ani jeden nepoznal, že pije kávu bez kofeinu.
Kávová zrnka, která najdete v tomto pytlíčku, dorazila od kolumbijské společnosti Siruma. Ta byla založena před pěti lety s cílem spolupracovat s nedostatečně rozvinutými zemědělskými komunitami v Cauce, Caldasu a Tolimě. Název společnosti pochází z domorodého jazyka Wayuunaiki a znamená “nebe a obloha”. Káva Atunkaa bez kofeinu představuje závazek společnosti Siruma k transparentnosti a spravedlivým cenám pro zemědělce. Pochází z Asociace pro mír ve střední Cauce (ACC) v Piendamó v provincii Cauca. ACC založil místní farmář, který chtěl kávě odrůdy Castillo přidat hodnotu a zajistit stabilní příjem, aby se sousedé vyhnuli nelegálním plodinám.
Káva nejprve prochází napařováním při nízkém tlaku, aby se odstranil pergamen. Poté se naloží do horké vody, aby zrna nabobtnala a změkla. To pak připraví kávu na hydrolýzu kofeinu, který je navázán na soli kyseliny chlorogenové v kávě. Extrakt (přirozeně získaný z fermentace cukrové třtiny a nikoli z chemické syntézy) se poté naplní předpřipravenou kávou, která se několikrát promyje přírodním ethylacetátovým rozpouštědlem, aby se kofein snížil na správnou úroveň. Jakmile je tento proces dokončen, musí být káva před přechodem do závěrečných beden očištěna od zbývajícího ethylacetátu pomocí tlakové páry. Odtud je káva přesunutá do vakuových sušících bubnů, kde je odstraněna voda dříve používaná k navlhčení zrn a káva se suší na 10 až 12%.
- Nadmořská výška: 1.700 -1.900 m n. m.