Výběrová káva Kolumbie ARGOTE CHERRY FERMENT z nizozemské pražírny Shokunin Coffee Collective je charakteristická tóny lékořice, jasmín, brusinek, malin, černého čaje a coly.
V současné době farmu Argote provozuje Efrain, otec Juana Pabla, ale také se spojuje s dalšími místními rodinami a každoročně společně vyrábí lepší kávu. Vzhledem k tomu, že příjem více než 90% místního obyvatelstva závisí na výrobě kávy, má historie této rodiny stále velký význam.Farma se nachází ve veliké nadmořské výšce, kde by bylo téměř nemožné pěstovat dobrou kávu. Přesto se daří vypěstovat prvotřídní úrodu, a to díky unikátním klimatickým podmínkám - ideálním srážkám, teplotě, slunečnímu svitu, půdě bohaté na organické látky a větrným podmínkám. Tvar hor nechává pronikat ke kávě dostatek tepla, v noci ji zavlažuje vlhký vítr z údolí. Zároveň zde fouká studený vítr od severu, takže probíhá neustálá výměna studeného a teplého vzduchu, která dokáže rozkolísat teplotu mezi 7 až 30 stupni Celsia. To v kávových třešních zvyšuje jejich cukernatost. Tyto podmínky dodávají kávě ideální aciditu, krémové tělo a čisté aroma. V dnešní době je rodina Argote v regionu velmi známá tím, že inspirovala další farmáře k práci na jejich kvalitě.
- Farma: Agote
- Oblast: Nariño
- Zpracování: 38 hodin fermentace
- Nadmořská výška: 1500 – 1700 m.n.m.
- Odrůda: 90% Castillo, 10% Caturra