Že jste nestihli dovolenou? Tahle honey Kolumbie od pražírny Kmen Coffee Roasters vám ji vynahradí! Už po prvním doušku si totiž budete připadat jako na pláži. Ananasový džus, broskvový kompot a v závěru koka sušenky, no mňam! Tak si objednejte svůj pytlíček dovolený!
Kávu vypěstoval 43letý svědomitý a šikovný farmář Hugo v oblasti Huila. Hugo pěstuje kávu se svou manželkou a dvěma dětmi na jejich farmě La Vega ve vesnici San Adolfo. Rodina pracuje s kávou celý život a posledních 8 let se zaměřují na výběrovou kávu, vzdělávají se a navštěvují kávové laboratoře v okresních městech, kde se učí, jak správně kávu hodnotit. Snaží se vylepšit nejen své farmářské znalosti, ale také ty baristické, roasterské i cuppovací. Hugo je sice tichý a málo komunikativní, ale je pečlivý, soustředí se na práci a začal kávy zpracovávat jinak než všichni v okolí.
Tentokrát se Hugovi povedla tato lahůdka, odrůdy Pink Bourbon, kterou se rozhodl zpracovat jako honey. Pink Bourbon je prý Hugovo nejoblíbenější odrůda. Zralé protříděné třešně nechal 36 hodin fermentovat v uzavřených pytlích. Následovalo odslupkování třešní, které probíhá jako u promytých káv jen s rozdílem, že stroj na zrnku zanechá o něco více dužiny. Pokračoval další 48hodinovou fermentací a opět bez přístupu vzduchu. Poté už káva putovala do tradičních zakrytých sušáren, kde se pomalu sušila po dobu 20 dní. Díky delšímu kontaktu dužiny se zrnem jsou honey kávy sladké a zároveň si zachovávají příjemnou aciditu.
- Farma: La Vega
- Producent: Hugo Gualaco