Připravte si kávovou radost. Tu ve vás totiž vyvolá šálek naturálně zpracované guatemalské kávy. Představte si ta nejsladší švestková povidla, džus z čerstvých jahod a lískooříškový krém, který vše zjemní a dodá kávě smetanovou dochuť. No mňam! Od farmáře Jorge Videse máme už několikátou sklizeň a tohle je jeho zatím nejlepší dílo.
V oblasti La Libertad, Huehuetenango leží farma Granada, kterou založil v roce 1958 lékař Jorge Vides. Jorge se stal ředitelem Národní nemocnice Huehuetenango, ale uprostřed svých lékařských povinností pečoval o svou kávovou farmu. Začal pěstovat kávovníky odrůdy Bourbon a Caturra, kterým se ve stínu tropických stromů Inga a Gravilea velmi daří. Stromy jim zajišťují perfektní ochranu před přímým sluncem, a vápencové podloží dodává zrnkům jablečnou aciditu a bohaté melasové tělo.
Tento lot farmář zpracoval naturálně z těch nejsladších kávových třešní. Po pečlivém výběru třešně sušili na afrických postelích po dobu přibližně 20 dní, než dosáhly požadované úrovně vlhkosti. Jakmile byly třešně usušeny, kávu pečlivě uložili ve skladech farmy, odkud pak putovala do sušárny v Guatemale City. Následně třešně vypeckovali a nechali zrnka ještě nějaký čas odpočívat, než je poslali lodí k nám 🙂