Výběrová káva Keňa KIGWANDI AA z britské pražírny Hard Lines je charakteristická tóny černého rybíze a rebarbory.
Směrem na jihozápad od strmých svahů Mount Kenya se rozprostírá region Nyeri. Odtud pocházejí šťavnaté a ovocné kávy, pro jejichž nezaměnitelnou chuťovou kvalitu někteří místo nazývají „šampaňským“ mezi kávovými regiony celého světa. Mutheka Farmers Cooperative Society je relativně nový závod založený v roce 2004. Skládá se z více než 6000 aktivních farmářů, z nichž přibližně 900 využívá zpracovatelskou stanici v Kigwandi. Třešně sesbírané od farmářů v regionu, se smíchají dohromady a přemyjí, fermentují a suší na vyvýšených afrických postelích. Družstvo klade velký důraz na kvalitu, a je známé tím, že během celého procesu kávu pečlivě třídí.
Zpracování v Kigwandi se řídí přísnými strategiemi zaměřenými na kvalitu. Všechny třešně jsou ručně sbírány a ještě ten den dopraveny do závodu, kde procházejí pečlivým tříděním. Pracovníci zpracovatelské stanice dohlížejí na sběr a nepřijali by ke zpracování žádné nedozrálé nebo poškozené třešně. Jedním z hlavních zaměstnanců v období sklizně je tzv. „Cherry Clerk-em“, který si pečlivě zaznamenává, kolik kávy každý sběrač denně přinese. A následně i to, jak velká suma se vyplatí sběrači, jakmile bude káva prodána exportérovi. Po zbavení dužiny je káva fermentována v tancích po dobu 48 hodin a poté máčena pro druhou fermentaci po dobu 24 hodin. Jakmile je zbytek dužiny odstraněn, káva se přenese na vyvýšené postele, kde leží 2-3 týdny v závislosti na počasí, dokud nedosáhne požadované úrovně vlhkosti. Tato dvojí fermentace neboli „Kenya Wash“ přispívá k neuvěřitelně hluboké sladkosti a komplexní aciditě.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
- Zpracovatelský závod: Kigwandi