Léto je za rohem a pražírna Hayb nabízí super osvěžující kávičku. V teplých, slunečných dnech si ji můžete vychutnat třeba na ledu. Připravte se na Keňu Karimikui, dokonalou ovocnou bombu: senzační malinovo-citrusový festival, který oslní vaše chuťové pohárky, ať prší nebo svítí slunce. Připravte se tedy na ovocný ráj, po kterém budete mít chuť na další!
Tato zrnka jsou přesnou definicí keňských káv. Plná živých a výrazných ovocných chutí. Terroir v oblasti Kirinyaga je pro pěstování takových odrůd přímo stvořený. Pěstování kávy je v Keni situováno do její centrální části, tedy do oblastí vysočiny kolem Velké příkopové propadliny, nabízející dostatečnou nadmořskou výšku a množství srážek. Přímo na svazích nebo blízko vyhaslé sopky Mount Kenya se nachází několik velkých kávových regionů (včetně Kirinyagy), právě pro přítomnost vysoce výživné vulkanické půdy.
Káva byla zpracována promytou metodou. Co to znamená? Třešně jsou ihned po sklizni promyty a oloupány od slupky a dužiny. Po velmi krátké fermentaci, která odloučí zbytek dužiny, jsou opět promyty a přesunuty na betonová prostranství, či vyvýšené africké postele k sušení. Zrnka jsou při tom neustále otáčena a prohrabována, zakrývána před rosou a deštěm, aby nepodléhala plísním a hnilobám. Šálek, který promytou metodou získáte, je čistý a svěží, s lehkou aciditou.
- Nadmořská výška: 1600–1800 m n.m.