Když se řekne keňská káva, všem se vybaví typická rybízová kyselost a promyté zpracování. Tato šarže je ovšem jiná a představuje novou vlnu experimentálních keňských producentů, kteří mění pohled na jedinečná zrnka z Keni. Řeč je o kávě z Kamundu Estate v keňském Kiambu a přináší s sebou tóny bonbónů s příchutí tropického ovoce, jablka a rebarbory. To vše doplňuje sladké aroma britského pudinku. Zkrátka chuťové dobrodružství, které stojí za to vyzkoušet!
Tato naturálně zpracovaná jednodruhová káva SL34 pochází z Kamundu Estate. Kamundu je kávová farma o rozloze 155 ha, kterou poprvé založili britští kolonisté, ale nyní je jednou ze 6 usedlostí vlastněných a provozovaných společností Sasini. Na pozemcích společnosti Sasini je dlouhodobě kladen důraz na rovnost a komunitu. V případě zaměstnanců to zahrnuje zajištění bydlení, předškolní výchovu dětí, členství v odborech a zaručenou výplatu vyšší než minimální mzdy. Podařilo se jim také dále investovat do místní základní školy Njenga Karume. Především prostřednictvím vybudování nové počítačové učebny, která má žáky vybavit dovednostmi v oblasti informačních technologií, aby mohli maximalizovat své příležitosti ve stále digitálnějším světě.
Kiambu má všechny předpoklady pro to, aby se kávě dařilo: nachází se blízko rovníku, má půdy bohaté na železo, polovulkanické půdy, hojnost slunečního svitu a trvale vysokou nadmořskou výšku až 2 000 m n. m. Chladné noční teploty v těchto úrodných horách umožňují pomalé dozrávání třešní, které rozvíjí kyselost a komplexnost výsledného šálku. Přírodní zpracování je v Keni, kde tradičně převládá plně promyté zpracování vedle méně kvalitních domácích odrůd, vzácností. V Sasini se vybrané třešně suší na slunci na vyvýšených afrických záhonech po dobu až 6 týdnů. Třešně se pečlivě otáčejí, aby se zajistil konzistentní proces sušení a zabránilo se nadměrnému kvašení nebo tvorbě plísní, a na noc a během deště se zakrývají, aby se zabránilo poškození vlhkostí.
- Nadmořská výška: 2.000 m n. m.