Valentýnská výběrová káva Keňa MURARANDIA z české pražírny Mima coffee roastery je hodně šťavnatá, ovocná káva s čistým tělem. Chutná po zeleném jablíčku, grepu a muškátovém oříšku.
Promývací stanice Murarandia byla založena v roce 1997 a je členem družstva NEW MURARANDIA (FSC). Má přibližně 2.560 členů (malých místních farmářů), kteří obhospodařují 438 ha půdy a produkují 73.202 kg zelené kávy každý rok.
Muranga leží jižně od Nyeri a těží z mírných svahů pohoří Aberdare na jeho západních hranicích. Úrodná červená vulkanická půda poskytuje množství živin pro pěstování kávovníků, zatímco horké teploty během dne a nižší teploty v noci vytvářejí nejlepší prostředí pro to, aby se zrna vyvíjeli pomalu a hromadili, co nejvíce cukru.
Drobní pěstitelé selektivně ručně sbírají pouze zralé třešně a dodávají je do továrny Murarandia. Vedoucí továrny v době přijetí třešní dohlíží na pečlivé vizuální třídění, přijímá pouze husté, zralé třešně. Po prvotním vytřídění se třešeň rozvlákní a fermentuje přibližně 12 až 24 hodin. Po fermentaci se káva promyje čistou vodou a nechá se 12 hodin máčet. Káva se pak položí k sušení na afrických lůžkách. Pracovníci kávové zrna často prohrabávají, aby zajistili rovnoměrné vysušení. Zakrývají sušení zelených zrn během nejteplejších hodin dne, aby se zachovalo pomalé sušení, a v noci, aby chránil zrna před vlhkostí. Sušení zelené kávy trvá přibližně 14–18 dní.
Ve snaze změnit nízkou organoleptickou pověst, Ruiru 11 farmáři roubují s SL28. Pro spodní část používají kořen SL 28, který je mnohem delší než u Ruiru a dokáže absorbovat více živin z úrodných keňských vulkanických půd. Pro horní část používají Ruiru 11, který je odolnější vůči kávovým chorobám než SL. Dělají to proto, aby získali to nejlepší z obou světů, chuťovou kvalitu SL, se silou a produktivitou Ruiru 11.
- Nadmořská výška: 1634 m n. m.