Pokud jste fanoušky klasické kávy ze střední Keni a jejích jedinečně šťavnatých profilů, je pro vás Thirika z okresu Kiambu ta pravá! Její výrazné ovocné tóny po černém rybízu se v chuti skvěle doplňují s lehkým aroma bílé broskve a vytváří tak harmonickou dvojici, která vám zaručeně vykouzlí úsměv na tváři.
V průběhu let se okres Kiambu stal jakýmsi synonymem pro keňské kávové speciality. Tuto šarži Peaberry, která k nám přichází z družstva Thirika Farmers Cooperative Society, pražírna zakoupila prostřednictvím jejich partnerů ze společnosti Nordic Approach a zkrátka je nezklamala. Už je to poměrně dlouho, co ve Square Mile nabízeli peaberry šarži, která vzniká, když dvě zrna uvnitř třešně zůstanou spojena v jedno mimořádně husté, kompaktní zrno. Ačkoli se vyskytují v každé kávové odrůdě a sklizni, obvykle jsou vytříděny kvůli své menší velikosti. Přestože jsou výnosy jednotlivých peaberry nepatrné, je tato káva velmi žádaná pro svou mnohem vyšší, téměř pikantní kyselost. Tato konkrétní šarže zahrnuje zrnka od stovek drobných pěstitelů, kteří dodávají kávu do všech tří mycích stanic společnosti Thirika FCS, včetně Githembe, Kiganjo a Ndundu. Nádherný šálek, Thirika nás rozesmála od ucha k uchu.
Při zpracování promytou metodou jsou třešně nejprve loupačkou zbaveny slupky a dužiny za pomoci kovových disků. Následně jsou zrna fermentována v tancích, což umožňuje oddělení pozůstatků dužiny. Poté probíhá promývání zrn vodou, aby byly odstraněny zbývající zbytky cukru. Káva je poté sušena na slunci nebo pomocí mechanických sušiček a vyznačuje se čistším profilem a vyšší aciditou s rozvinutými ovocnými chutěmi.
- Nadmořská výška: 1.600 - 1.800 m n. m.
- Producent: Thirika Farmers Cooperative Society