Výběrová káva Keňa NJOWA z české pražírny Industra Coffee je charakteristická tóny červeného rybízu, sušených meruněk a vůní levandule.
Long Miles spolu s Haronem Wachirou z Akili Holdings Ltd zrekonstruovali zpracovatelskou Njowa Coffee Factory v oblasti Kirinyaga východně od Nyeri. V minulosti sloužila stanice rodině Wachirových a několika jejich sousedům pěstujícím kávu v oblasti. Přestože skupina Akili není zaměřena pouze na kávu, spolu s Long Miles sdílejí vizi pracovat s malými farmáři, zlepšit jejich produkci, přístup na trh a cenu jejich produktu. V roce 2020 Long Miles v Keni zaseli semínko jejich “Coffee Scout” programu. Vznikl tým mladých agronomů, jejichž úkolem bylo pracovat po boku partnerských producentů, pomoci jim zavést ty nejlepší postupy a pomoci s čímkoli je třeba k produkci kvalitní kávy. V prvním roce pracovali s 20 rodinami, v tomto roce už je to více než 300 rodin, které doručují třesně do zpracovatelského závodu. Spolu s produkcí kávy se Long Miles a Akili zapojili do několika zalesňovacích projektů, které jsou důležité, protože propojují producenty s dalšími aktivitami skupini Akili – vysazování ovocných a ořechoplodných stromů, které poskytují stín, chrání půdu a zachycují oxid uhličitý. A to vše způsoby, které komunitám pěstujícím kávu přinášejí taky peníze.
Tato káva byla zpracována promytou metodou. Nejprve třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do promývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Nakonec se zrnka nechala odležet v sudech na několik dní, čímž si získala výborné aroma, které ovšem nepřebíjí chuť výsledné kávy. Tato zrnka jsou vyvážená, sváteční a navodí perfektní vánoční atmosféru.
- Nadmořská výška: 1 600 m n. m.