Fanoušci letních Keň, slavte! Candycane přichází s tentokrát klasickou rybízovou kyselkou od farmářů sdružení Kibirigwi na úpatí majestátní Mount Kenya. Kromě černého rybízu v kávičce ucítíte osvěžující sladké maliny a vyladěné jemné tělo černého čaje.
Ngugu-ini Coffee Factory je zpracovatelská stanice na hranici dvou regionů, Nyeri a Kirinyaga. Farmy, které na tuto zpracovatelskou stanici dováží svou úrodu jsou rozesety po okolních kopcích, které pokrývá červená vulkanická půda. K těmto ideálním podmínkám pro pěstování kvalitní kávy přispívá i bohatý roční úhrn srážek (až 1.300 mm). Ngugu-ini zaměstnává zhruba 1200 aktivních členů, zatímco celá společnost Kibirigwi Farmers Coop založená v roce 1958 čítá přes 7200 drobných farmářů. To z ní dělá druhé největší družstvo v okrese Kirinyaga.
Třešně jsou ručně tříděny na zralé, nezralé a přezrálé ještě předtím, než jdou do zpracování. Zpracování probíhá klasickým promytým způsobem. Nejprve se třešně vyloupou pomocí diskové loupačky, která oddělí slupku a dužinu. Káva je také loupačkou tříděna podle hustoty do 3 stupňů. Stupně 1 a 2 jdou samostatně do fermentačního procesu. Káva fermentuje 16-24 hodin ve stínu. Po fermentaci se kávy promyjí a znovu se třídí podle hustoty v mycích kanálech a poté se namáčejí pod čistou vodou po dobu 16-18 hodin. Kávy se suší na slunci až 21 dní na afrických sušicích postelích do optimální vlhkosti třešní.
- Nadmořská výška: 1.600 m n. m.
- Sklizeň: 2024