Výběrová káva Keňa MWIRIA z české pražírny The Naughty Dog je charakteristická tóny grepu, nektarinek a černého čaje.
Region Embu se nachází na úpatí hory Keňa, nejvyšší hory v zemi. Továrna má tři stálé zaměstnance. Název Mwiria pochází od velmi velkého a starého původního stromu, který býval v továrně. Všechny kávové třešně se sbírají ručně a dodávají se do mlýna ve stejný den, kde se podrobují pečlivému třídění. Káva v Keni se téměř všeobecně zpracovává pomocí metody zvané "dvojitá fermentace", což je variace metody promytého zpracování.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky – secadora. Kávy zpracované promytou metodou jsou často charakterizované jako “čistší“ v porovnání s například suchým zpracováním. V chuti bývá znatelná vyšší acidita a rozvinutější ovocné chutě.
- Farma: Gandori farm cooperative
- Nadmořská výška: 1.600 – 1.850 m. n. m.
- Sklizeň: Leden - únor 2021