Výběrová káva Keňa LYNX'SPRESSO z české pražírny Nordbeans je charakteristická tóny pomeranče, ostružiny a pečeného čaje.
Zpracovatelský závod Wanjengi jsme objevili při naší návštěvě Keni na začátku roku 2019. V laboratoři @kenyacof jsme nejprve ochutnali stovky různých káv, mezi kterými nás ty z Wanjengi ohromily zdaleka nejvíce. Následně jsme se vydali závod navštívit přímo do srdce regionu Muranga. Od té doby jsme v nepřetržitém kontaktu s členem vedení závodu Paulem Mwangim. Letos se náš pražič Radek vydal do Keni znovu a návštěva Wanjengi byla samozřejmostí. Během své návštěvy Radek také vybral dvě skvělé kávy. Wanjengi AB nás překvapila plným sladkým tělem s velmi příjemnou a lehkou aciditou. Proto jsme se ji rozhodli využít jako letní LYNX'SPRESSO. Těšit se můžete na svěží espresso s chutí tropického ovoce a tělem plným mléčné čokolády.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a půjde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny.
- Nadmořská výška: 1640 m n. m.