Výběrová káva Keňa LADHATUNDA z české pražírny Fiftybeans je charakteristická tóny citrusů, lesního ovoce a jasmínu.
Velice zajímavá káva, která příjemně překvapí svou svěžestí po citrusech, sladkostí lesního ovoce a dochutí voňavé levandule a jemného jasmínu. Díky svému atypickému chuťovému profilu se nepodobá klasickým rybízovým Keňám, které známe, ale přináší zajímavou chuťovou invenci a posouvá tak samotná zrnka svou netradičností na další level. Výrazná je také chuťová proměnlivost. Při vychutnávání teplého šálku můžete dokonce cítit chuť lékořicového pendreku. Následně se při postupném vychladnutí rozevírá rozmanitá paleta chutí a vůní, která překvapí všechny vaše smysly.
Zajímavostí je i metoda zpracování. Obecně se zrnka zpracovávají promytou metodou, ale zde farmáři svolili k experimentování. Experimentování se zrnky není v této oblasti běžné. Většinou tomu brání ekonomické důvody a obavy farmářů ze znehodnocení a popřípadě zničení velkého množství jejich úrody. Experimenty nám ovšem zpřístupňují cestu k poznávání úplně nových chutí, které nám káva může nabídnout. V tomto případě se o zpracování postarali odvážní farmáři ze soukromé farmy Pearless Estate, kteří se rozhodli zpracovat část své úrody metodou prodloužené fermentace. Po ručním sběru se zrna uzavírají na 80 hodin do plastových pytlů, poté se klasicky oloupou a následně promývají s vodou pro odstranění zbytků dužiny. Výsledkem je vyladěná šťavnatá káva.
- Nadmořská výška: 1600 m n. m.
- Zpracovatelská stanice: Pearless Estate