Promytá Keňa od Nordbeans pro milovníky jasných a šťavnatých profilů. Prestižní oblast Kirinyaga na jižních svazích hory Mount Kenya je obdařena bohatou vulkanickou půdou, hojností sladké vody a vysokou nadmořskou výškou. Tento šťavnatý filtr vás určitě nadchne chuťovým profilem. Černý rybíz, pomeranč a pomelo to prostě musíte mít.
Kiunyu PB představuje naše pětileté úsilí při každoročním výběru keňských káv. Poprvé jsme si ji zamilovali na cuppingovém stole v Nairobi v roce 2018. Tehdy byla nejvýše skórující kávou naší cesty. Podobně ji hodnotil i náš Q-Grader Radek při své loňské a letošní cestě do Keni. Právě proto se snažíme do Keni každý rok létat. O ty nejzajímavější keňské kávy je obrovský zájem a je nutné je nakoupit hned po sklizni. Kiunyu Farmers’ Cooperative Society ve svém závodě zpracovává třešně od farmářů žijících v okolí vesnice Kiandumu v regionu Kirinyaga. Ve vesnici žije zhruba 1900 farmářů, kteří obhospodařují své malé farmy. V průměru na nich mají pouze 200 kávovníků. Vedení závodu na ně o to více klade důraz se sběrem, jelikož přijímá pouze opravdu zralé třešně bez defektů.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 1690 m n. m.