Výběrová káva Keňa KIUNYU AA z německé pražírny The Barn je charakteristická tóny brusinek a pomeranče.
Farma
V celém Kiandumu pěstují zemědělci malé farmy s přibližně 250 až 350 stromy v nadmořské výšce přes 1 650 metrů. V poslední době dostávají farmáři agronomickou podporu od našich exportních partnerů Sucafina Kenya, která jim pomáhá maximalizovat úroveň jejich kávy a ekonomickou udržitelnost jejich farem. Díky lepšímu přístupu k informacím o kvalitě půdy prostřednictvím modernějších technologií a agronomické pomoci se zlepšuje zdraví stromů i kvalita třešní. Zemědělci mohou snížit svou závislost na hnojivech, a přitom stále zvyšovat výnosy a dodávat kávu v kvalitě, kterou oceňují mycí stanice.
Odrůdy
Odrůdy "SL" jsou kultivary původně vydané Scottovými zemědělskými laboratořemi (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století. Brzy se staly oblíbenými stromy mnoha pěstitelů v Keni díky své hluboké kořenové struktuře, která jim umožňuje maximálně využít omezené zdroje vody a prosperovat i bez zavlažování. Při jejich pěstování se vážně dbá na udržitelnost a správnou zemědělskou praxi, pokud možno s minimálním dopadem na životní prostředí.
Zpracování
Kvalita keňské kávy je výsledkem standardů pěstování i zpracování. Drobní pěstitelé ručně sbírají pouze ty nejzralejší třešně a dodávají je do továrny Kiunyu: zde dohlíží na pečlivé vizuální třídění a plovoucí zrna a přijímá pouze hustá zrna poskytující nejlepší chuť.Po roztřídění v mycí stanici se třešně drtí a fermentují. Po fermentaci se káva promyje v čisté vodě a uloží se k sušení na vyvýšená lůžka. Pracovníci často rozhrabávají pergamen, aby bylo zajištěno rovnoměrné sušení. Během nejteplejší části dne sušící se pergamen přikrývají, aby se udrželo pomalé a rovnoměrné sušení, a v noci ho chrání před vlhkostí.
- Nadmořská výška: 1650 m n.m.