Skutečné potěšení pro fanoušky šťavnatých keňských káv. Parádní novinka od Nordbeans vám přináší chuť citronové trávy, lesních plodů a černého rybízu. Svým profilem se řadí do kategorii typických káv z regionu Kirinyaga a můžete se těšit na šálek plný exploze chutí!
Keňské kávy se ve většině případů exportují pod názvem kooperativy, která spravuje svou promývací stanici. V té se zpracovávají třešně všech okolních farmářů, kterých mohou být klidně stovky. Díky iniciativě našeho partnera Kenyacof se ale v jejich nabídce čím dál častěji objevují tzv. estate coffees. Takové kávy pochází z jedné konkrétní farmy, na které je samotný farmář i zpracoval. Hlavní výhodou těchto estates je větší kontrola nad kvalitou. Výsledkem pak mohou být báječně šťavnaté kávy jako naše nová Keňa Kiranga z farmy Samuela Macharia.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ale ještě zbytky dužiny (cukru) zůstaly. Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, tak se zrna nechají po několik, často i desítek, hodin, fermentovat v tancích.
- Nadmořská výška: 1650 m n. m.