Letošně první sklizeň keňského navrátilce pod taktovkou dánské La Cabry. Typická promytá Keňa se svěžím a zralým červeným ovocem.
Výběr, fermentace, třídění a oddělování třešní ve společnosti v Rungeto jsou neuvěřitelně kvalitní, což vede k výrobě vynikající kávičky.
Jakmile třešně dorazí do výrobny tak se nejřív mechanicky zbavují slupek. Po odstanění slupky jsou zrna pokrytá vrstvou lepkavé ovocné dužiny. Ty se fermentují ve velkých nádržích 12 až 24 hodin, čímž se dužina rozloží natolik, že je možné ji důkladně "omýt" pomocí dlouhých mycích proudů. Potom se zrna před sušením přesunou do dalších fermentačních nádrží a znovu se fermentují pod vodou, obvykle kratší dobu, kolem 10 až 12 hodin.
Toto "dvojí namáčení" je v Keni velmi oblíbené a je užitečné nejen pro zvýšení čistoty a intenzity výsledného šálku, ale taky jako druhá příležitost k vytřídění plovoucích zrn s nižší hustotou, protože ta jsou často nižší kvality nebo z nezralých třešní.
- Farmář: Rungeto FCS
- Farma: Kirinyaga - Karimikui
- Nadmořská výška: 1800 m.n.n.
- Sklizeň: Prosinec 2022