Tato kávička od polské pražírny Runty Roaster je ideální pro všechny, kteří preferují spíše jemné, ovocné a acidní kávy. Samozřejmě je řeč o promyté kávě z Keni, která se v šálku vyznačuje typickou aciditou lesních plodů, šťavnatostí brusinek a lehkostí květin v závěru.
Stanice Kamwangi leží ve střední provincii v oblasti Kirinyaga. Přes 1000 drobných pěstitelů vozí svou kávu právě sem. Dohromady pěstují kávu na 250 keřích, které rostou mezi banánovníky, makadamovými ořechy a fazolemi. Rozmanitá půda dodává keřům ideální podmínky. Kooperativa Kamwangi je členem Rainforest Alliance, která svým členům zaručuje vzdělání v oblasti zlepšování kvality, zpracování kávy a zvýšení produkce. Členové kooperace mohou také využít systém kreditů, který jim pomáhá se snadnějším financováním nákladů a školními poplatky. Třešně jsou ručně sbírány členy kooperativy a následně doručeny do stanice Kamwangi.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelená zrníčka s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila právě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1800 m n. m.