Výběrová káva Keňa KAMWANGI AB z české pražírny Beansmith.s je charakteristická tóny meruněk, bezinky a karamelky.
Promývací stanice Kamwangi je jednou ze tří zpracovatelských stanic New Ngariama Cooperative Society v Kirinyaga ve střední Keni. Má certifikaci Rainforest Alliance a zřídili čističku odpadních vod. Kamwangi zpracovává kávu od 1000 drobných pěstitelů kteří mívají plantáže o průměrné výměře 0,4 ha, každý z nich má přibližně 250 kávovníků. Fermentace se provádí čerstvou říční vodou. Stejná voda se během dne recykluje prostřednictvím recyklačního procesu, který jim umožňuje výrazně snížit spotřebu vody. Farmáři v rámci New Ngariama Cooperative v Kirinyaga mají své farmy na svazích Mount Kenya a spolu se sousedním regionem Nyeri se proslavili jako region intenzivní a komplexní kávou. Posbírané třešně jsou ručně protříděné od nezralých a přezrálých. Zbavení plodů dužiny probíhá pomoci 3-diskového odvlakňovače. Poté je káva fermentována za sucha po dobu 18-36 hodin v betonových tancích pod střechou, která poskytuje stín a tím lepší kontrolu teploty během procesu fermentace. Po fermentaci se kávy promyjí a znovu protřídí v mycích kanálech. A poté se namočí přes noc v čisté vodě. Suší se na slunci 12 až 20 dní na afrických postelích. Čas toho sušení závisí na povětrnostních podmínkách.
Při zpracovávání promytou metodou třešně projdou takzvanou loupačkou, kde při obrovské rychlosti narážejí do kovových disků s výběžky nebo hroty, a tím je z nich odstraněna slupka i dužina. Po tomto kroku nám zůstane zelené zrnko, na kterém ještě zůstaly zbytky dužiny (cukru). Aby se daly tyto pozůstatky po dužině odstranit jednodušeji, nechají se zrna po několik, často i desítek hodin, fermentovat v tancích. Po fermentaci je dužina oddělena od zrníčka a jde snáze dolů. Tady se dostáváme ke kroku, kvůli kterému tuto metodu nazýváme právě promytá. Káva se z tanků přesune do přemývacího kanálu, kde se omývají zrnka s vodou a odstraňují se z nich poslední zbytky cukrů - dužiny. Následně se káva přesune na betonové plochy (patio), nebo na vyvýšené africké postele. Tady se suší několik dnů až týdnu na slunci. V některých zemích okolní teploty, vlhkost vzduchu nebo nedostatek slunce nedovolují sušení dokončit venku, a tak jsou používané mechanické sušičky.
- Nadmořská výška: 1.500 - 1.800 m.n.m.
- Farma: Kamwangi Factory
- Acidita: Vysoká acidita