Výběrová káva Keňa KAMUYU AB z polské pražírny Hayb Speciality Coffee je charakteristická tóny červeného pomeranče, rybízu a karamelek.
Farmářská společnost cooperativů (FCS) Mutheka se skládá z 6000 aktivních členů, z nichž přibližně 650 používá Kamuyu továrnu. Pro běh továrny Kamuyu, která je součástí Mutheka FCS, je používaná vodní energie z řeky Kagumo. Malopěstitelé, kteří doručují třešně do Kamuyu továrny, mají v průměru 204 kávovníků a obecně pěstují další plodiny vedle kávy. Kooperativa se zaměřuje na kvalitu a je známá pečlivým tříděním v průběhu celého zpracování. Přestože jejich vybavení je zastaralé a potřebuje vylepšit, vyhrávají místní soutěže v kvalitě a nadále produkují výjimečné kávy. Teroir Kamuyu se nachází na jižním svahu hory Kenya, v nadmořské výšce 1700 m n. m.. Čerpá z bohaté vulkanické půdy, která dodává této výjimečné kávě citrusové tóny. Nejbližší město, Karatina, je vzdálené 2 km a lokální populace sestává převážně z Kikuyu kmenu. Kamuyu je název z řeči Kikuyu pro klan který pobýval na této půdě. Ve starých dobách, obyvatelé Othayi vyhnali tuto populaci z jejich domovské půdy, protože je považovali za čaroděje a že praktikují magii.
V Kamuyu továrně se káva fermentuje 48 hodin, potom se znova namáčí na druhou fermentaci, která trvá 24 hodin. Jakmile je dužina odstraněna, káva je v pergamenu přesunuta na vyvýšené postele k sušení na 2 až 3 týdny (v závislosti na klimatu). Tato dvojitá fermentace, která se také nazývá “Kenya wash” a přispívá k hluboké sladkosti a komplexní kyselosti.
- Producent: FCS Mutheka
- Nadmořská výška: 1 700 m n. m.