Výběrová káva Keňa IBUTITI ze španělské pražírny 80plus je charakteristická tóny jahod, limetky, papáji a medu.
Keňská káva se pěstuje na úpatí hory Mount Kenya u drobných farmářů. Keňští producenti kladou důraz na kvalitu, a proto jsou postupy zpracování a sušení pečlivě kontrolovány a sledovány. Zrna se pěstují na bohaté sopečné půdě. Po sklizení se omyjí a suší na slunci na vyvýšených záhonech. Region Muranga je jednou z úrodných keňských oblastí, kde je tradiční zemědělství důležitou součástí místní ekonomiky a kde půda bohatá na fosfor poskytuje ideální podmínky pro pěstování kávy. Právě v srdci této oblasti, v nadmořské výšce nad 1800 m n. m., se nachází farma Ibutiti, kde Mercy Murathe a její tým již několik let pracují na zavádění nových postupů zpracování kávových třešní.
Promytou metodou zpracování vznikají nejen ovocné a květinové, ale hlavně čisté kávy. Čistota šálku je jedním z kritérií hodnocení kvality kávy a vysoká čistota se nyní velmi cení (pod tímto pojmem si lze představit lehké kávy, skoro čajové, s komplexním, ale jasným vyzněním chuti). Tuto metodu si ovšem může dovolit jen málo farem s dobrým umístěním v oblasti s dostatkem vody. Také je tato metoda méně šetrná k životnímu prostředí z důvodu spotřeby velkého množství vody a znehodnocení vody odpadové.
- Producent: Mercy Murathe
- Nadmořská výška: 1855 m n. m.