Pokud jste milovníky ovocných a květinových chutí, tak právě tato promytá káva z Keni, kterou si pro vás připravila slovenská pražírna Concept Coffee Roasters, bude tou pravou pro vás. Šálek je plný ovocných tónů ostružin společně s jemnými a květinovými tóny ibišku. Prostě jemná a čistá káva, kterou si zamilujete už na první srknutí.
Továrna Gikirima se nachází ve městě Embu a patří do družstva Kibugu (které má celkem pět továren). Každý lot se skládá z kávy od stovek drobných pěstitelů z okolí mycí stanice (továrny). Tým v továrně třídí třešně před jejich zpracováním. Kávy se tradičně zpracovávají suchou fermentací, poté se promývají a třídí v kanálech a suší na vyvýšených lůžkách. Farmáři pěstují především odrůdy SL28 a SL34, ale jako téměř u všech keňských družstevních káv se zde může vyskytovat směs všeho možného. Dalšími běžnými odrůdami jsou K7, Ruiru 11 a nyní Batian.
Při promyté metodě třešně nejprve projdou loupačkou, která odstraní slupku i dužinu. Zbývající zelené zrníčko s pozůstatky dužiny se poté fermentují několik hodin, aby se snadněji oddělila praávě zbývající dužina. Po fermentaci se zrna omývají vodou, aby se odstranily zbytky cukru. Káva se poté suší na slunci na betonových plochách nebo vyvýšených postelích. V některých případech se používají mechanické sušičky, pokud venkovní podmínky nejsou vhodné. Výsledná káva zpracovaná touto metodou má čistší chuť, vyšší aciditu a výrazné ovocné tóny.
- Nadmořská výška: 1700 m n. m.